Vårdagjämning

21 mars, 2010


Vid Vårdagjämningen har folk över hela norra halvklotet sedan urminnes tid firat att växtligheten kommer tillbaka, att Guden är här igen. Det är nu han stiger upp ur dödsriket för att åter leva på jorden, i sinnlighet och glädje, i ljus och kraft. Livet kommer åter, i ett evigt kretslopp, och det visar människan att döden inte är slutet. Även vi har ett liv bortom döden att se fram emot; kanske kommer vi till och med tillbaka till jorden, i en ny kropp.
Vårdagjämningen är för häxorna detsamma som påsken för de kristna. Vi firar egentligen samma sak, även om vi uttrycker det olika: de säger att Jesus har besegrat döden, vi att Guden uppstår till nytt liv. Även tidsmässigt ligger dessa två högtider nära varandra: Påskdagen infaller alltid söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen.