Lek och allvar

13 april, 2010

Den som tar livet på allvar
upptäcker leken.
Den som tar leken på allvar
upptäcker livet.
Varför skulle vi inte leka
när vi ändå snart ska dö?

Min överlevnadsstrategi går ut på att tillåta mig att leka. Lägg märke till hur barn leker på en sandstrand, hur de planerar var kanalerna ska gå och slottet ska ligga. De går upp i sitt skapande med stor koncentration och satsar allt på att slottet ska bli perfekt. De leker på djupaste allvar och glömmer tiden och allt omkring dem.
Få vuxna unnar sig att ha så roligt. När man är vuxen får man inte leka, tycker de flesta. Hur många vuxna bygger sandslott, klättrar i klätterställningar eller går balansgång i äventyrsparker? Vi lär oss senast i tonåren att lägga bort allt barnsligt och istället bete oss som uttråkade och stela vuxna.