Den urgamla konsten

20 september, 2010


Min vän Eva har gjort det här fatet. Det är stort, 43 cm i diameter och har ett utseende som om det vore ett arkeologiskt fynd. Dansande kvinnor med lyfta armar rör sig runt en labyrint och över dem svävar såväl solen som månen i alla dess faser.
När jag ser Evas fat påminns jag om de utgrävningar på Balkan som arkeologiprofessorn Marija Gimbutas berättar om i sin bok Gods and Goddesses in Old Europe. Där finns foton och teckningar av 8 – 9 000 år gamla skålar, vaser och gudinnestatyetter och man skulle kunna tro att Eva har fått idén efter att ha tittat i Marijas bok.
Fast jag tror inte det. Jag har känt Eva i många år och det verkar snarare som om hon gör såna här saker helt av sig själv, tar fram dem ur sitt inre, av stark och ren kärlek till Gudinnan. Vill du veta mer om henne så gå till http://spirity.se