Onsvalakällan

30 september, 2010


I söndags gjorde mina vänner Sara och Simon och jag en utflykt till den gamla källan nordväst om Höör. Simon som är arkeolog har tidigare gett mig en karta som omfattar alla kända fornminnen i Höörs kommun och nu ville vi leta upp en del av dem. Onsvalakällan kände jag redan till men jag vet ingenting om den. Namnet kan tyda på att man har offrat till Oden där.
Källan är ovanligt vackert utformad med kallmurade stenväggar som det växer mossa och ormbunkar på. Vattnet är förhållandevis klart men inbjuder inte direkt till att dricka, även om det kanske skulle vara möjligt. Det sipprar fram i ena änden och har ett utflöde genom ett hål i muren i den andra.
Vi satt där en stund och åt vår matsäck, småpratade och kände lugn och kraft strömma till oss. Innan vi gick offrade vi ett silvermynt till källnymferna. Det kändes som om de var flera.