Väva uppåt!

12 september, 2010


En sak till måste jag förklara – man packar inslaget uppåt när man väver i en sån här vävstol. Därför måste man ha ett lätt träsvärd att slå med. En arkeolog som jag träffade i Fotevikens vikingaby påstod att kvinnorna använde vävsvärd av järn och därför smidde han i hast en sådant till mig. Men det var alldeles för tungt, jag kunde knappt lyfta det. De måste ha haft rejäla armmuskler på den tiden. Om han nu hade rätt för sig. De s.k. vävsvärd man har funnit i kvinnogravar kan istället ha varit völvastavar.
I Lejre använder de träsvärd och det rekommenderas också i boken jag berättade om i ett tidigare inlägg.
Jag är klädd i en av mina vikingadräkter, men på bilden syns tyvärr inte de vackra spännbucklorna. Den 18 – 19 september ska vi till Gudahagens vikingamarknad http://www.gudahagen.se/ och där kommer jag bland annat att spå i runor. Kanske ses vi där?