Växtfärgat ullgarn

1 oktober, 2010


Det är trettiofem år sedan jag lärde mig växtfärga och säkert tio år sedan jag gjorde det senast. Men nu längtade jag efter att återigen känna dofterna av sjudande växter och varm, våt ull. Lusten att experimentera vid kokgrytor och kemikalieburkar var också stor.
Först cyklade jag ut och plockade växtmaterial. Så här års finns det fortfarande mycket att hämta: nässla, gullris, gråbo, renfana, löv från björk, lönn och äppelträd m.m. Dessutom hade jag sparat lökskal i ett helt år. Hemma igen förbetade jag garnhärvorna med alun i en timme och sedan kokte jag växter i olika grytor i ett par timmar till. Till slut var det dags att färga i de rensilade växtbaden.
Resultatet syns på fotot men de utsökta nyanserna framgår inte helt. Det är större skillnad i verkligheten. Från vänster: äppelblad på vitt garn, lökskal på vitt, nässla och björk på vitt, lökskal på grått garn.