Den bästa julen

23 december, 2011


För alla oss som är trötta på det hysteriska julfirandet finns det massor av möjligheter. Då tänker jag inte på resor till sol och badstränder, som är en ovanligt kostsam och klimatosmart lösning. Jag är istället ute efter att hitta verklig julstämning på olika enkla sätt. Här är några förslag:
Sitt alldeles stilla i 30 minuter.
Baka ett vörtbröd och känn doften.
Gå till skogen och lägg små, små högar av solrosfrön eller havregryn på stubbar och stenar. Önska fåglarna God Jul!
Gör en enkel krans av granris och häng på ytterdörren. Granriset hittar du på marken under granar eller på torget efter julgransförsäljningen.
Tänd levande ljus och sjung en julpsalm.
Laga en enda julrätt, t.ex. ris á la Malta.
Gör något av detta med vakenhet och närvaro, så räcker det för att julen ska komma in i ditt hus. Om du gärna vill ge julklappar, men är övertygad antikonsumist så har jag förslag även där. Jag kan inte ge detaljerade exempel, för då blir mina klappar ingen överraskning för mina barn och barnbarn. Men jag kan avslöja så mycket som att det handlar om sånt som du har och kan ge bort, sånt som du själv kan göra och sånt som du kan tillaga. Tala om för mottagaren att du praktiserar antikonsumism, så att de får rätt inställning till gåvan innan de öppnar paketet.