Vikingaliv

3 juli, 2012


Som vanligt har jag tillbringat några dagar som viking i Foteviken, och än en gång har jag märkt vilken kick det ger mig. Det är en riktig helhetsupplevelse med alla vikingarna i deras fina linne- och yllekläder, de historiska tälten som breder ut sig över området, de gamla vikingahusen och så havet, havet som ligger där sommarblått och solglittrande nedanför byn.
Första dagen åskade och ösregnade det; då låg jag under en filt i mitt vikingatält och väntade på bättre tider. Men det är inte så dumt det heller. Jag lyssnade till regnet som smattrade mot tältduken och funderade på allt möjligt. Det var riktigt trivsamt, särskilt sen jag riggat upp en plastpresenning under taket. Som nutidsviking får man ta hjälp av moderna uppfinningar när det är nödvändigt.
De andra dagarna var det varmt och soligt, och det blåste inte heller så mycket. Jag träffade de vänner jag lärt känna under de sju år jag har varit viking och fick ta del av vänskapligt skvaller och andra nyheter, precis som det måste ha varit för tusen år sen när ingen annan nyhetsförmedlare fanns. Sen gick jag runt på marknaden och beundrade hantverket och skönheten hos varorna, och eftersom jag har hunnit slita ut mitt första par vikingaskor beställde jag ett par nya av en tjeckisk skomakare. Men de kommer att levereras först vid nästa sommarmarknad i Foteviken, om ett år. Så går det till i vikingavärlden.