Erik Enby – en modig människa

4 november, 2012


För en vecka sen var jag på bokrelease och träffade läkaren och författaren Erik Enby. Att lyssna till honom och läsa hans bok har varit en omtumlande erfarenhet. Jag uppfattar honom som klok, empatisk och brinnande engagerad i att försöka lösa frågan om hur de kroniska sjukdomarna uppstår. Borde inte alla läkare vilja ha ett svar på den gåtan? Ingen verkar ju veta varför somliga får cancer, MS, ALS, Parkinson eller andra hemska sjukdomar. Om vi visste varför skulle fler kunna slippa få dem och fler skulle kunna botas, därför att vi skulle kunna undvika såna betingelser som får dem att utvecklas.
Socialstyrelsen har dragit in Enbys läkarlegitimation eftersom han anses inte ha behandlat ”enligt vetenskap och beprövad erfarenhet”. Ändå har flera patienter blivit av med sin cancer efter att ha följt hans anvisningar. Här är ett exempel: http://www.narrator.se/narratorse/boken/adwise/siv061227.htm

Det är svårt att ha en bestämd åsikt om sånt som kräver flera års studier för att riktigt förstå. Vad vet jag? Men detsamma borde ju åtskilliga reportrar fråga sig? Det är orättvist och kränkande att helt döma ut någon utan att förstå vad det handlar om och att använda såna epitet som bluffdoktor, kvacksalvare och ”en av de farligaste läkarna i Sverige”. Kanske visar det sig en dag att Erik Enby hade fullkomligt rätt. Sjukdomar kan börja som infektioner och växa i kroppen och blodet ungefär som mögel, för att använda en bild som de flesta kan förstå. Därför kan man komma åt dem genom att behandla med terapier som hämmar infektionen.
Mer om Erik Enbys forskning och behandlingsmetoder kan du läsa på http://www.enby.se/svenska/start.htm