Läsupplevelse för häxor!

3 december, 2012


I höstas hittade jag Deborah Harkness roman Alla själars natt på biblioteket. Jag hade aldrig hört talas om henne och visste inte vad jag hade att se fram emot. Men oj, vilken upplevelse! Harkness är en amerikansk historiker som bl. a. har fördjupat sig i alkemi. Hon har tagit sig för att omsätta sina kunskaper i romanform och har skapat en värld av häxor, vampyrer och demoner. Resultatet är förtrollande.
När fantasy kombineras med psykologiskt trovärdiga personkarakteristiker på det här sättet, dessutom med humor och med historisk sightseeing, så låter jag mig villigt förföras. I vissa stunder kan jag till och med önska att världen var full av häxor som kan flyga, av vampyrer som är tusentals år gamla och demoner som är geniala. Alltmedan människorna går omkring och tror att sådana väsen inte finns.
Alla själars natt är första delen av en trilogi. Del 2 är ännu inte översatt till svenska så den håller jag på att ta mig igenom på engelska. Den heter Shadow of Night och handlar om hur huvudpersonerna, en häxa och en vampyr, reser tillbaka till 1590-talets England för att leta upp en gammal handskrift om alkemi. Del 3 är ännu inte färdigskriven, avslöjar Deborah på sin hemsida http://deborahharkness.com.