Romanen om Maria är publicerad

7 april, 2014

Maria omslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vad ska vi tro om en kvinna som föder barn efter barn efter barn, utan att vara gift? Och det i 1800-talets Sverige? Det ligger nära till hands att gissa på prostitution och avsaknad av moral, att hon blev utnyttjad och att fäderna var flera olika. Men kanske var det inte alls så. Det verkar som om moraluppfattningarna på den tiden ibland kunde vara friare än under 1900-talet. Möjligen levde ännu den gamla sed kvar, som gick ut på att män som hade ekonomiska möjligheter kunde hålla sig med en frilla och fick barn med henne.

 

Boken om Maria är en roman som utspelar sig i 1800-talsmiljö. Om jag räknar med all den tid jag lagt på studier och efterforskningar har det nog tagit mig närmare tre år att skriva den. Den bygger dels på vad kyrkböckerna berättar, dels på min egen fria fantasi. Hur nära jag har kommit verkligheten kan ingen veta.

 

Maria Lindberg föddes 120 år före mig och var min farmor Nathalias mormor. Innan jag började släktforska hade jag aldrig hört talas om henne, och det hade inte ens fallit mig in att det kunde döljas så intressanta öden hos raden av förfäder och förmödrar. Men Maria lösgjorde sig ur skuggorna och steg fram som en kvinna jag ville lära känna och komma in på livet. En verklig höjdpunkt i sökandet kom när jag, genom att spåra upp avlägsna nu levande släktingar, fick se Marias ansikte på ett foto från 1880-talet.

 

Boken går än så länge endast att läsa på Elib.se, som e-bok. Så småningom kommer jag att låta trycka ett mindre antal ex. Jag tar redan nu upp beställningar på den, skicka i så fall ett mejl till eta@vinterljus.com.