Bergsbestigning

14 februari, 2022

Jag drömmer att jag står framför ett berg. Det är ett härligt berg, stort, vackert, fantastiskt. Högt är det, himmelshögt, jag kan inte ens se dess toppar eftersom de försvinner upp bland molnen. Jag grips av en lust att utforska berget och börjar genast klättra.

 

I början är det inte svårt, jag kan nästan gå upprätt och dessutom är jag utvilad. Stigen slingrar sig uppför och ibland måste jag runda en sten eller ett buskage. Träden är få och gamla och ersätts efterhand av låga, krypande växter.

 

När jag hunnit ett stycke upp får jag kämpa för att komma vidare, men luften är uppfriskande ren och jag drar djupa andetag. Jag lyfter blicken och tar in färgerna, gråblått, grågrönt, allt har en anstrykning av grått och det gör att mitt färgseende skärps mer än vanligt. Färgtonerna ligger ibland så nära varandra att de nästan går i varandra och ändå finns där en skillnad som är inspirerande.

 

Jag är ensam här, ingen känner min väg. Men själva landskapet har väsen och själ, jag förnimmer dess andetag. Vi är här, viskar det omkring mig. Du ser oss i dimstråken där. Tro inte att du är ensam. Vi finns här i tusental, vi virvlar omkring dig, andas, mumlar, stryker dig över kinden, raspar din vrist, får din fot att snubbla om du inte är uppmärksam.

 

Var närvarande, lyssna! Lyssna både till dig själv och till oss, för egentligen är vi ett, du och vi, ett enda stort helt som alltid har funnits och alltid ska bestå, även om det förvandlas. Allting som lever förvandlas och förändras, blir till något nytt och annorlunda. Det som inte förvandlas stelnar och dör bort.

 

Åh, att det ska vara så långt kvar! Ibland blir jag missmodig och får ta en paus. Jag tänker att jag aldrig kommer att nå mitt mål, som är klarsyn och insikt. Men så kämpar jag vidare. Och utsikten, om än så länge begränsad, är ändå hänförande.